Zwem- en waterpolovereniging Argo uit Sint-Oedenrode
Zwem- en waterpolovereniging Argo

Inloggen

Scheidsrechters

Van spelleider tot scheidsrechter

Waterpolo is de sport met de meeste spelregels. Voor een leek is het daarom erg lastig om een wedstrijd te volgen. Het begeleiden van wedstrijden is vanzelfsprekend dan ook geen eenvoudige klus. Een scheidsrechter krijgt bij veel sporten nogal wat commentaar te verduren. Waterpoloscheidsrechters hebben daarentegen veel rechten om daarop te reageren en daarmee is dit één van de sporten waarbij het minst commentaar wordt gegeven.

Bij de jongste jeugd treedt de arbiter op als een spelleider waarbij het vooral draait om het leermoment van de kinderen. Daarbij is er een belangrijke samenwerking tussen coach en spelleider. De regels die worden gegeven zijn richtinggevend maar hoeven niet leidend te zijn voor het spel. Wanneer onduidelijkheden in het veld ontstaan heeft de spelleider de mogelijkheid zijn/haar beslissing aan de kinderen uit te leggen. Wanneer de spelleider aan zijn/haar rol bij toernooien en trainingen gewend is geraakt volgt een kleine stap naar een gediplomeerd scheidsrechter. Een relatief korte cursus, waarin theorie direct in praktijk wordt gebracht, geeft de spelleider voldoende kennis van de spelregels om competitiewedstrijden te leiden. Wanneer de scheidsrechter er alleen voor komt te staan bij zijn/haar eerste competitiewedstrijden worden er door het District ervaren scheidsrechters gestuurd om de kersverse collega's te begeleiden. Vanuit het District worden de scheidsrechters benaderd om voorkeuren en beperkingen bij de aanstelling door te geven. Zo kan er ook worden aangegeven dat er alleen bij thuiswedstrijden of voor de eigen wedstrijd gefloten kan worden. Achteraf heeft de scheidsrechter recht op een forse kilometervergoeding.

De ambities van een scheidsrechter zijn leidend voor zijn/haar carrière. Er zijn voor een scheidsrechter veel meer ambitiemogelijkheden dan voor spelers. Het onderlinge contact met collega-scheidsrechters is voor diegene die daar open voor staat zeer intensief rondom wedstrijden en toernooien. Zo wordt er veel van elkaar geleerd door te discussiëren en samen naar collega's te kijken. Het begeleiden van wedstrijden geeft doorgaans een voldaan gevoel om mensen te voorzien in hun sport. Zonder scheidsrechter is er namelijk geen wedstrijd mogelijk, zeker niet bij waterpolo. Het is daarom ook belangrijk dat de scheidsrechter plezier heeft in zijn/haar taak en met de nodige begeleiding en beoordeling kan de scheidsrechter daarom op zijn/haar eigen niveau optimaal fungeren. Ook binnen Argo zijn de mogelijkheden tot begeleiding er volop. Voor de vereniging is het van belang dat er voldoende scheidsrechters gediplomeerd zijn, voor iedere scheidsrechter mogen er namelijk één of meerdere teams worden ingeschreven bij de competitie. Door de extra regelkennis die de scheidsrechter in de cursus aangeleerd krijgt gaat hij/zij als speler vaak ook anders met situaties om. Iedere speler zou dus eigenlijk de rol en kennis als scheidsrechter moeten ervaren en beheersen.

Durf jij het aan?!

Zoek gerust eens contact op met de ervaren scheidsrechters van Argo, zij vertellen graag over hun ervaringen.

Scheidsrechters van Argo op dit moment: