Maandag 28 Mei 2018.

   
 
 

Home

StinsolutionS

Mededelingen

Feestavond 50 jaar Argo

Het jubileumfeest is de 4e en laatste periode die we op deze jubileumdag van júllie vereniging vieren. Vanavond vieren we dat Argo een halve eeuw én 10 dagen bestaat. En wat hebben we toch veel meegemaakt…
Zelf ben ik halverwege die 50 jaar gaan sporten bij Argo, bijna mijn hele leven kan ik terugkijken op hoogte- en dieptepunten. Ik heb wedstrijden glansrijk gewonnen, maar ook kansloos verloren of het water met 3 p’s moeten verlaten. Clubrecords gezwommen bij het open water zwemmen, die inmiddels allemaal weer zijn verbroken, en 24-uurs zwemmarathons mee mogen doen. Ik heb vriendschappen gesloten bij Argo, en heb zelfs verkering gekregen met anderen Argonauten. Helaas is dat telkens weer stukgelopen. Argo voelt voor mij als een warm nest, bij jou ook?
Want dat is de reden dat ik mezelf drie jaar geleden verkiesbaar heb gesteld als bestuurslid en later voorzitter ben geworden, voorzitter van de vereniging waar ik trots op ben. Om Argo te houden wat die is: een familie. Want om onze vereniging heen veranderd er veel, heel veel! De gemeente is veranderd in Meierijstad, het zwembad gaat veranderen in 2019, maar ook de tijd is veranderd, de jeugd is veranderd en mentaliteit in z’n geheel is veranderd. Uitdagingen die we samen kunnen oplossen, zodat Argo een warm nest blijft waar iedereen zichzelf kan zijn, waar vriendschappen ontstaan en huwelijken worden gesloten. Daarvoor moeten we met elkaar positief naar de toekomst kijken, waarbij we leren van het verleden. Kijken waar we elkaar kunnen helpen, ondersteunen met han- en spandiensten en positief kritische feedback geven. Die belofte moeten we aan elkaar doen. Doe je met me mee?

Dat we een levende vereniging zijn hebben we vandaag aan alle kanten kunnen ervaren.
Vanmorgen begonnen we met G-zwemmen, onze nieuwste tak van sport. De 40 deelnemers hebben samen gezwommen, spelletjes gedaan en, hier in Dommelzicht, koffie met gebak gehad. Enorm gezellig! Deze groep zal zich de komende jaren verder in de vereniging integreren. En wie weet wat dat nog teweeg gaat brengen.
Vanmiddag hebben de jongeren van onze vereniging een spetterend waterspektakel gehad in het zwembad. Zo’n 120 deelnemers hebben een supermiddag gehad. Diegene die nog geen lid was zijn uitgenodigd om te komen trainen bij zwemmen en/of waterpolo om de aanwas van de jeugd weer op gang te krijgen.
Tegelijkertijd heeft hier een receptie plaats gevonden voor oud-leden die inmiddels wat verder van de vereniging afstaan en de formele gasten zoals gemeente, KNZB en collega-verenigingen. De KNZB heeft ons geëerd met de zilveren penning en een clinic van een topzwemmer, -waterpoloër of -trainer. Een heel mooi cadeau voor onze huidige leden. Daar was ook het Argo-museum te bezichtigen, zoals dat ook vanavond te zien is in het café. Ga zeker even een kijkje nemen. Er is veel werk verzet om dit alles toonbaar te maken. Nick, Wilm, Anja en Miriam: heel erg bedankt hiervoor!

En vanavond sluiten we af met een groot feest. Pleun en zijn personeel van Dommelzicht zullen ervoor zorgen dat we niets te kort komen. Maar ik wil nog een paar mensen in het zonnetje zetten vanavond. Josine, Rens, Janine, Ronald en Gijs, willen jullie naar voren komen?
Deze vijf kanjers hebben het afgelopen jaar de festiviteiten voorbereid. En de verwachtingen werden toch wel overtroffen bij de aanmeldingen voor met name het waterspektakel en de feestavond. Want jullie vonden het lastig om in te schatten wat je ervan moest verwachten. Ik wil jullie met een kleinigheidje bedanken voor jullie inzet voor het jubileumfeest om op een andere avond nog een terug te denken. Dank je wel!

Het is een traditie van onze vereniging om leden die 25 jaar lid zijn te huldigen tijdens de ALV. Afgelopen maart hebben we daar een mijlpaal aan toegevoegd: het 40 jarig lidmaatschap. Yvonne van de Vorstenbosch heeft een aandenken ontvangen. Maar dan moeten we daar ook nog wat recht zetten, we hebben namelijk leden die langer dan 40 jaar lid zijn. Het gaat hier om Lamber van Schijndel.
Lamber, jij bent naar eigen zeggen in 1977 van de vereniging in Son naar Rooi verkast, vlak nadat het binnenbad werd geopend. Het buitenbad was voor jou te koud om te zwemmen? We willen jou dan ook feliciteren met het 40 jarig lidmaatschap van Argo.

En dan echt het 50-jarig jubileum. We hebben nog enkele leden van het eerste uur, inmiddels niet meer actief in de competitie maar in ieder geval nog steeds steunend lid of vrijwilliger. Dit zijn Nick, Anja, Miriam, Matten en Jeanne.
Ik heb jullie vorige week woensdag persoonlijk gefeliciteerd met het jubileum van de club en jezelf. De afgelopen weken hebben we jullie al regelmatig voorbij zien komen in DeMooiRooiKrant, Eindhovens Dagblad of op Omroep Meierij in een interview. Jullie zijn betrokken geweest bij het verzamelen van foto’s, het maken van een zwem-/zwetsboek en het afnemen van interviews met oude bekenden. Maar ik ben benieuwd: Wat is jouw mooiste anekdote als je aan 50-jaar Argo denkt?
Miriam: “Het uitschoppen van de sloffen om de borstcrawlbenen te leren door meneer van Gastel.”
Matten: “Alle feestjes en gezelligheid met de leden die nu mijn vrienden zijn.”
Jeanne: “Het zwemmen van de buitenmarathons waarin we elkaar om 15 minuten aflostte.”
Nick: “De eerste training bij Argo, waar we werden afgebeuld door de Tinus van Oirschot.”
Anja: “De huldiging van vrijwillligers bij het buitenbad, terwijl wij bij 0°C aan de badrand hingen met ijspegels aan onze neus.”
Een mooie samenvatting bij ons jubileum, denk ik.

Het bestuur heeft een paar cadeaus voor deze bijzondere leden. Ook zij zijn de 40 jaar gepasseerd en daarom voor jullie een speciale editie van de bokaal, met het jubileumlogo. Geef hem thuis een mooie plaats en vergeet hem niet regelmatig af te stoffen. Maar, bij zo’n lang lidmaatschap en steun voor onze vereniging hoort volgens het bestuur nog een cadeau. Jullie zijn vanaf vorige week woensdag officieel ‘leden van verdiensten’ van de vereniging. Deze titel ontvang je voor het leven en je hoeft je vanaf vandaag dus nooit meer te laten uitschrijven als lid, als je dat überhaupt ooit van plan was. Als bewijs ontvangen jullie een oorkonde.
Natuurlijk gaan we jullie ook nog in de bloemen zetten en een mooie persfoto maken. Maar na mijn afsluiting geef ik iedereen eerst de gelegenheid om jullie te feliciteren met deze mooie titel.

Hiermee hebben we alle formaliteiten gehad en feliciteer ik iedereen die aanwezig is, namens de jubileumcommissie en het bestuur, met het 50 jarig jubileum van Argo!

Tom van Wanrooij

Copyright (C) 2001-2017 - Redactie zw-argo.nl. Alle rechten voorbehouden / All rights reserved. Hosting: Trido Internet